عمل ثبت شركت تجارتي
طبق ماده ي 197 قانون تجارت «در ظرف ماه اول تشكيل هر شركت خلاصه شركتنامه ها و منضمات آن طبق آئين نامه ي وزارت دادگستري اعلان خواهد شد».پلمپ دفاتر بنابراين عبارت ماده ي مزبور دستوري است تلويحي براي اين كه در ظرف ماه اول تشكيل شركت، هر شركت تجارتي بايد به ثبت برسد تا خلاصه ي آن قابل انتشار و آگهي باشد.
قانون، ثبت شركت را به قدري اهميت داده كه عدم اقدام به آن موجب بطلان عمليات شركت خواهد بود. به اين معني كه پس از گذشتن يك ماه و عدم ثبت هر ذينفع مي تواند به دادگاه مراجعه و ابطال عملياتي كه بعد از يك ماه اول واقع شده تقاضا نمايد،بدون اين كه شركت بتواند از اين بطلان به نفع خود استفاده كند(ماده 198)
در ثبت شركت هاي داخلي بايد سه عمل انجام گيرد:
ثبت شركتنامه: به جز شركت هاي سهامي كه احتياجي به تنظيم شركت نامه ندارند بقيه ي شركت هاي تجارتي احتياج به شركت نامه دارد. به موجب ماده ي 47 قانون ثبت اسناد و املاك شركت نامه بايد در دفتر اسناد رسمي به ثبت به رسد، والا طبق دستور ماده 48 همان قانون در هيچ يك از ادارات و محاكم پذيرفته نخواهد شد. چون ثبت شركتنامه در دفاتر اسناد رسمي با وجود ثبت خود شركت در اداره ي ثبت موجب پيچيدگي كار مي شود از اين جهت به موجب مقررات مورخه 10 اسفند 1327 وزارت دادگستري به دوائر ثبت شركت ها در مركز و شهرستان ها اجازه ي ثبت شركتنامه داده شده و در حقيقت دفتر ثبت شركتنامه در اين مورد به منزله ي دفتر اسناد رسمي مي باشد. پس ثبت شركت نامه...رسميت يافتن آن بين شركا است كه در دفتر جداگانه به عمل مي آيد و شركا تماماَ ذيل ثبت را امضاء و مطابقت ثبت را با اصل شركت نامه تصديق خواهند نمود.
ثبت شركت: ثبت شركت غير از ثبت شركتنامه است. عمل و دفاتر آن نيز جدا است. متصدي مربوطه پس از ثبت شدن شركتنامه و رسيدگي به مدارك و سوابقي كه از طرف مدير شركت ضمن تقاضانامه به عمل مي آيد، در دفتري كه به اين جهت به اين موضوع تخصيص داده شده ذيل شماره ي رديفي كه براي شركت ها معين مي شود خلاصه مفاد شركتنامه و اساسنامه را در ستون هاي آن ثبت و براي هر شركت يك صفحه مترادف تخصيص مي دهد.
انتشار خلاصه شركتنامه: اداره يا دائره اي كه به ثبت شركت تجارتي مبادرت نموده بايد خلاصه اي از شركتنامه و منضمات آن را در ظرف ماه اول تشكيل در روزنامه ي رسمي وزارت دادگستري و يكي از جرايد كثيرالانتشار به خرج شركت به طريق اعلان انتشار دهد و خلاصه ي مزبور متضمن نكات ذيل است:
1-شماره اي كه جهت ثبت شركت در نظر گرفته شده و تاريخ ثبت آن و محل و اقامتگاه شركت، با تعيين نام و نوع آن و موضوع شركت.
2-مقدار سرمايه (با تشخيص اينكه چه مقدار پرداخت و چقدر تعهد شده).
3-اسامي مدير يا مديران
4-تاريخ آغاز و ختم شركت در صورتي كه براي مدت محدود تشكيل شده باشد.
5-در شركت هاي تضامني و شركت مختلط علاوه بر نكات فوق بايد اسم تمام شركا ضامن نيز منتشر شود.
در شركت هاي سهامي موارد ديگري كه قبلاَ تذكر داده شده در آگهي قيد مي شود.
شعبه شركت
هر گاه شركت در چندين حوزه ي ثبتي شعبه داشته باشد انتشار خلاصه ي شركت به نحوي كه براي خود شركت مقرر است در محل شعبه نيز بايد به عمل آيد و براي انجام اين مقصود مقامي كه خود شركت در آنجا به ثبت رسيده است بايد سواد مصدق از تقاضانامه و منضمات آن را به ثبت اسناد محل وقوع شعبه ارسال دارد تا اقدام به انتشار نمايد.(ماده 8 آئين نامه)
ثبت شعبه ي شركت در دو حال است: نخست اين كه در موقع ثبت خود شركت است.در اين صورت ضمن انتشار خلاصه شركت نامه،محل شعب شركت در آگهي بايد ذكر و آگهي مزبور براي انتشار در جرايد محلي ضمن رونويس تقاضانامه و منضمات آن به اداره ي ثبتي كه شعبه ي شركت در آن جا واقع است فرستاده شود.ديگر اين كه پس از ثبت شركت مبادرت به افتتاح شركت مي شود.در اين حال شعبه ي شركت مانند تغييراتي كه بعداَ در شركت واقع گردد ذيل ثبت شركت به ثبت رسيده و آگهي مي شود سپس آگهي مزبور و رونويس تقاضانامه و منضمات به ثبت محل فرستاده مي شود.در هر حال مدير شعبه و يا كسي كه از طرف شركت در شعبه ي مزبور حق امضا دارد يعني امضا او براي شركت الزام آور است بايد معرفي و آگهي شود.
طبق ماده ي 3 آئين نامه ي مزبور شركت هاي خارجي كه متقاضي ثبت شعبه ي خود در ايران هستند موظفند اطلاعات و مدارك زير را به همراه درخواست كتبي خود به اداره ي كل ثبت شركت ها و مالكيت صنغتي ارائه نمايند:
1-اساسنامه ي شركت، آگهي تاسيس و آخرين تغييرات ثبت شده در مراجع ذيربط.
2-آخرين گزارش مالي تاييد شده ي شركت
3-گزارش توجيهي حاوي اطلاعات مربوط به فعاليت هاي شركت و تبيين نوع و حدود اختيارات و محل فعاليت شعبه، برآورد نيروي انساني ايراني و خارجي مورد نياز و نحوه ي تامين وجوه ارزي و ريالي براي اداره ي امور شعبه
به غير از مدارك فوق الذكر طبق ماده شركت هاي متقاضي موظفند ترجمه ي فارسي اسناد و اصل مدارك و اطلاعات زير را به همراه درخواست كتبي خود به اداره ي كل ثبت شركت ها و مالكيت صنعتي ارائه نمايند:
1-تصوير مصدق قرارداد موضوع ماده ي (4) اين آئين نامه.
2-مدارك شناسايي شخص متقاضي،براي اشخاص حقيقي،تصوير شناسنامه و نشاني اقامتگاه قانوني و براي اشخاص حقوقي،اساسنامه ي شركت و آگهي تاسيس و آخرين تغييرات ثبت شده ي آن نزد مراجع ذيربط.
3-ارائه ي سابقه ي فعاليت شخص متقاضي ثبت نمايندگي،در زمينه ي امور پيش بيني شده در قرارداد نمايندگي
4-اساسنامه شركت خارجي طرف نمايندگي،آگهي تاسيس و آخرين تغييرات ثبت شده آن نزد مراجع ذيربط
5-گزارش فعاليت هاي شركت خارجي طرف نمايندگي و تبيين دلايل و ضرورت اخذ نمايندگي
6-آخرين گزارش مالي تاييد شده ي شركت خارجي طرف نمايندگي
7-معرفي وزارتخانه ي ذيربط
طبق ماده ي 4 آئين نامه ي اجرائي نحوه ي تاسيس و عمليات شعب بانك هاي خارجي در ايران (مصوب 28/12/1387 هيات وزيران) تشريفات تاسيس شعب بانك هاي خارجي در ايران طبق دستورالعمل اجرايي بانك مركزي خواهد بود.
تغييرات
در هر موقع كه تصميماتي راجع به تمديد مدت شركت زائد بر مدت مقرر يا انحلال شركت قبل از مدت معينه يا تغيير در كيفيت تفريغ حساب يا تغيير اسم شركت يا تبديل ديگر در اساسنامه يا تبديل و يا خروج بعضي از شركا ضامن از شركت اتخاذ شود و همچنين موقعي كه مدير يا مديران شركت تغيير مي يابد... مقررات راجع به ثبت و انتشار بايد در مورد تغييرات حاصله رعايت شود و هم چنين موقعي كه به واسطه ي ضررهاي وارده نصف سرمايه ي شركت سهامي از بين مي رود به همان ترتيب بايد ثبت و آگهي شود.
كيفيت ثبت تغييرات به اين طريق است:كه پس از ارائه ي مدارك آن كه غالباَ به موجب تصميمات مجمع عمومي در شركت هاي سهامي است و يا اكثريت و يا به اتفاق شركاء در ساير شركت ها و رسيدگي به صحت و سقم آن در صورتي كه مطابق قانون باشد هر تغيير در ذيل ثبت بدوي به ثبت رسيده و خلاصه ي آن نشر مي شود.
برچسب: ،